Ιστορικό

Previous Next

Ιστορικό

Η χορωδία δανείζεται το όνομα της από τη σπουδαία αρχαία λυρική ποιήτρια Ηδύλη. Η Ηδύλη ήταν κόρη της Μοσχήνης της Αττικής και γεννήθηκε στην Αθήνα τον 3ο π.Χ αιώνα, αλλά λέγεται ότι όταν ανακάλυψε την Σάμο και μαγεύτηκε από τις ομορφιές της, έζησε εδώ μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η ιστορία της χορωδίας “Ηδύλη” ξεκινάει τη δεκαετία 1990 ως μικτή χορωδία των πολιτιστικών συλλόγων Καρλοβάσου “ΙΩΝΙΚΟΣ” και Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθοκάμπου, οι οποίες συνενώνονται το 1999 υπό την διεύθυνση του μουσικού Γιάννη Ζαχαρίου. Δημιουργείται έτσι ένα τετράφωνο χορωδιακό σχήμα, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Σάμου, το οποίο από τότε συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Τον Σεπτέμβριο του 2004 το χορωδιακό σχήμα οργανώνεται σε ανεξάρτητο σύλλογο με την ονομασία “Ηδύλη” και έδρα το Καρλόβασι της Σάμου και ακολουθεί αυτόνομη πορεία. Την άνοιξη του 2007 ο μουσικός Θράσος Κοτζάμπασης αναλαμβάνει την διεύθυνση της χορωδίας για σύντομο χρονικό διάστημα, αφού το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς τον διαδέχεται ο σημερινός μαέστρος Γιώργος Κουμαραδιός.

Σε όλο αυτό το διάστημα το σχήμα εξελίσσεται μουσικά, εμπλουτίζεται με νέα μέλη από όλο το νησί και αναλαμβάνει νέες δράσεις και πρωτοβουλίες στο χώρο του πολιτισμού.

Σημαντικές στιγμές είναι η συμμετοχή στη συναυλία – αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο υπό την διεύθυνση του συνθέτη Χρήστου Λεοντή ,οι συνεργασίες με το μουσικό σχήμα Encardia, οι συνεργασίες με καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η σύμπραξη με την ανδρική χορωδία της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, η συμμετοχή στα μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα του νησιού όπως τα Ηραία Πυθαγόρεια στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου και Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στον Αρχαιολογικό χώρο στο Ηραίον και πολλές συνεργασίες με άλλα εγχώρια και μη μουσικά σχήματα.

Η χορωδία έχει εμφανιστεί εκτός Σάμου, στην Ικαρία, στους Φούρνους, στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Επίσης, έχει εμφανιστεί δύο φορές στην Τουρκία, στο ναό του Διδυμαίου Απόλλωνα στη χερσόνησο της Μιλήτου (2001 και 2010). Πρόσφατα συμμετείχε στο 2ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2016) και στο 22ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου (2018), καθώς και στο 8ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Κηφισιάς (2019).

Εκτός από χορωδιακές εμφανίσεις ο Σύλλογος “Ηδύλη” έχει διοργανώσει καλλιτεχνικές βραδιές, όπως αφιέρωμα στον Αλέξη Σεβαστάκη, αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, συναυλίες μουσικής δωματίου αφιερωμένες σε μεγάλους συνθέτες (Μότσαρτ, Μπραμς, Σούμπερτ), βραδιές όπερας ,βραδιές ελληνικής δημιουργίας κ.ά.

Το ρεπερτόριο της χορωδίας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της μουσικής: έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών εναρμονισμένα για τετράφωνη χορωδία, τραγούδια της Σαμιώτικης και Μικρασιατικής παράδοσης, της ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας, αναγεννησιακά, ύμνοι και θρησκευτική μουσική, ελληνική οπερέτα, τζαζ και άλλα.

Από το 2020 δημιουργήθηκε στον σύλλογο "λογοτεχνική ομάδα" η οποία αποτελείται από συγγραφείς που κατάγονται ή ζουν στη Σάμο. Έχουν εκδοθεί από τον σύλλογο δύο βιβλία τους με τίτλους «Κάτω στο γιαλό» της Νίτσας Κιάσσου και Έλσας Χίου και «ΗΔΥΛΗακές ιστορίες και παραμύθια» των Άννα Ασημίνα, Φώτης Βλάχος, Μιχάλης Ζαμπούνης, Κούλα Καραμηνά Πόθου, Νίτσα Κιάσσου, Σταύρος Κουτράκης, Έρη Ρίτσου, Λουκάς Τζόγιας, Έλσα Χίου, Έλενα Χουσνή.

©2021 Idyli. All Rights Reserved. Powered by New Age IT